СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 6, 2013

Ново поколение термопомпи WATERSTAGE

Ново поколение термопомпи WATERSTAGE

През 2013 г. на българския пазар бяха представени второ поколение инверторни термопомпи General Fujitsu клас “въздух - вода” серия WaterStage. Те са предназначени за системи с различно предназначение: хотели, ресторанти, офиси и др. Най–голямо е приложението им при еднофамилни къщи и апартаменти с отделни отоплителни инсталации. С помощта на една от системите WaterStage могат да се решат веднага: отоплението, горещо водоснабдяване и климатизацията на жилището.

Моделът WaterStage има три основни серии: икономична “Comfort”, високоефективна “High Power” и серия “Monoblock”, която е с най–лесен монтаж (състои се от моноблок (компактно външно тяло и контролен панел). За серии Comfort и High Power има допълнителен избор за вида вътрешно тяло – компактно или с вграден резервоар за нагряване на вода за битови нужди.

В новата серия се появи възможност за свързване на няколко системи в една хидравлична верига, сега мощността на една система вече не е ограничена до 16kW, а може да се увеличи до 48kW.

Долната граница на хидравличния диапазон на температурата на външния въздух при съхраняване ефективността на системата достига -25°С, при тази температура горещата вода на изхода може да се поддържа на ниво 60°С.

Във вътрешното тяло са вградени допълнителни електронагреватели, осигуряващи поддържането на високата температура на водата дори и при ниски външни температури, но тяхната активизация се налага само при температури п –ниски от -20°С. Ако външната температура е равна или по-висока от -20С°, производителността на термопомпата ще е достатъчна без да е необходимо да се включват ел. нагревателите.

Система General WaterStage може да се съчетава с друг топлоизточник, който ще се включва при недостатъчна мощност на системата (различни видове котли).

Възможностите на термопомпите General WaterStage не се ограничават само в отопляването и осигуряването на битова гореща вода. Системата може да се ползва за затопляне на водата в басейна, а лятото – за охлаждане.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини