СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 7, 2015

Децентрализирана климатизация от Hoval в спортна зала в Годеч

Децентрализирана климатизация от Hoval в спортна зала в Годеч

В новооткритата спортна зала в Годеч бе заложено децентрализирано системно решение за климатизация от Hoval, което включва ефективни покривни апарати с рекуперация. Осигуряването на оптималните микроклиматични условия в залата с площ от около 1700m2 се постига само с два покривни апарата Hoval RoofVent.

Комфортът на спортуващите е гарантиран, тъй като покривните апарати RoofVent LKW осигуряват необходимото количество пресен въздух, затоплен, охладен и правилно разпределен в целия обем на залата. Икономията на енергия е гарантирана от вградения рекуператор с ефективност до 73%, а правилното разпределение на въздуха е подсигурено от патентования AirIjnector, който успешно сваля топлия въздух от подпокривното пространство до зоната със спортуващи и публика, без да предизвиква усет за течение. Благодарение на него температурната разлика по височина е само 1оС на всеки 10m. Всеки от апаратите има отоплителна мощност до 122kW, охладителна мощност до 42kW, дебит 7650m3/h. Рекуперацията (оползотворената топлина от засмукания въздух) достига до 73%.

Избегнато е образуването на топлинни джобове в подпокривното пространство, което е главната причина за големи експлоатационни разходи и недобре отоплена зона на спортуващите при конвенционалните вентилационни системи.

Системата от два покривни апарата Hoval RoofVent бе монтирана бързо и лесно, поради липсата на въздуховодна мрежа. Апаратите се доставят предварително окабелени и готови за свързване, което спестява време и средства за монтажа. Голямо предимство на децентрализираните климатични апарати е и това, че могат да бъдат обслужвани и сервизирани от покрива, без да се изключва цялата система. Докато техник проверява единия апарат, другият продължава да поддържа оптималния климат в помещението.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини