СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XI, брой 5, 2014

BAU 2015 ще се проведе от 19 до 24 януари

През м. януари 2015 г. в Мюнхен, Германия ще се проведе водещото световно изложение за строителни материали, строителни системи, архитектура и обновяване на сгради - BAU 2015, което на всеки две години събира на едно място водещите имена в бранша в световен мащаб. Отново се очакват над 2 000 изложители от 46 страни, 240 000 посетители от цял свят. На площ от 180 000m2 изложението налага световните мащаби за архитектура, материали и системи за индустриалното и жилищното строителство - ново и обновяване на сгради, строителни материали, асансьори и ескалатори, енергийна и сградна техника, софтуер и хардуер и др. Посетители са инженери, архитекти и проектанти, строители, търговци на строителни материали, строителни предприемачи и представители на бизнеса с недвижими имоти. С представените 60 000 проектантски бюра BAU е и най-голямото изложение в света за архитектите и инженерите. Темите на изложението BAU през 2015 г. ще бъдат „Интелигентна урбанизация“, „Човек и сграда“ и „Опазване на енергията и ресурсите“. Те ще са в центъра на презентации и представяни решения от редица изложители.

„Интелигентна урбанизация“ – растежът и промяната на градовете ще окаже огромно влияние върху развитието през 21-ви век. Трябва да се вземат предвид демографското развитие, нарастващото енергийно потребление, вследствие на което и увеличаване на емисиите въглероден двуокис, климатичните промени, мобилността, нарастващата дигитализация. Всички тези изисквания могат да бъдат изпълнени само в синергия на градско проектиране, архитектура, строителна техника и техническо оборудване на сградите.

„Човек и сграда“ – и тук изискванията към проектирането и оборудването на сградите са от решаващо значение. Визуалното обкръжение на човека, оборудването на помещенията, оптималните термични, хигиенни, осветителни, акустични условия могат значително да подобрят мисловните процеси, да повлияят драстично емоциите, мотивацията и действеността на хората. Ето защо са необходими практически решения – иновативни системи за вентилация и климатизация, пасивно използване на съществуващи енергии, извеждане на излишната топлинна енергия от една система в друга, акустиката и звукоизолационните материали са много важни.

„Опазване на енергията и ресурсите“ – бъдещето е в търсенето на иновативни решения: пасивни сгради, устойчиво строителство, рециклиране на строителни материали, минимално инвазивни методи за саниране на съществуващи сгради, ефективни в разходно и енергийно отношение сгради.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини