СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина IX, брой 4, 2012

Багер-товарачи CAT от следващо поколение

Багер-товарачи CAT от следващо поколение

Новата серия F багер-товарачи на Caterpillar идва на пазара с по-добри експлоатационни параметри, видимост и удобство за обслужване. Първоначално от нея ще се предлагат моделите 428F и 432F, а в края на годината ще ги последват и 434F и 444F (модификациите с по четири еднакви колела).

Повишената им производителност е постигната чрез паралелно издигане на предната кофа. Предлаганият като опция турботрансформатор със заключване намалява разхода на гориво при придвижване с около 16% и увеличава средната скорост с близо 11%. Подсилените спирачки вече са част от стандартното оборудване на всички модели.

През 2012 г. багер-товарачите от серия F ще се предлагат с двигателя CАТ 4.4, отговарящ на изискванията за вредни емисии по Етап IIIA. В края на годината 428F и 432F вече ще са съвместими с Етап ІІІВ стандарта.

428F и 432F са стандартно оборудвани с ръчната трансмисия Power-Shuttle с 4 предавки напред и 4 назад. Като опция се предлага и автоматичната Autoshift, която може да работи и в ръчен режим. Всички багер-товарачи от серията F е възможно да са снабдени и с нов турботрансформатор със заключване. Чрез него скоростта на машината може да бъде поддържана по-дълго време независимо от вида на терена, като същевременно се намалява разходът на гориво и се увеличава средната скорост на придвижване.

Сега и моделът 432F е разработен с автоматична трансмисия с 5 предавки напред и 3 назад, както и с подобрен турботрансформатор за още по-високи експлоатационни характеристики при товарене и придвижване. 432F е наличен в два варианта – с дълбочина на копаене със стандартен носач 4,27 м или 4,57 м. Разполага и с електронен ограничител на въртящия момент, който подобрява контрола при ниските обороти на двигателя, като в същото време увеличава производителността и комфорта на оператора. Хидравлично задействаните многодискови спирачки са в маслена баня, изцяло капсуловани и саморегулиращи се.

Новите модели от серия F са и значително по-производителни. Променените рамена на товарача с паралелна кинематика увеличават максималната височина на изсипване до 3%, а товароносимостта при повдигане до 15%. Наред с това по-добро е и задържането на материала в предната кофа.

Серия F запазва една от най-просторните и удобни операторски кабини при багер-товарачите. Обресорената седалка на въздушна възглавница е стандартно предлагана. Видимостта към работната зона е увеличена чрез новия скосен капак на двигателя. Хидравликата е чувствителна към товара благодарение на електронното управление на помпата. То осигурява по-добрата й реакция, както и регулиране на мощността на машината.

Новата конструкция на хидравличния резервоар подобрява надеждността на багер-товарача и включва по-голям сменяем филтър. Неметалният 160-литров резервоар за гориво намалява конденза и премахва корозията. За по-висока защитеност акумулаторното отделение, намиращо се в предната част на машината, е допълнително изолирано. При недостатъчна мощност на акумулатора двигателят може да се стартира и чрез връзка с външен източник.

Отварящият се изцяло капак на двигателя и шарнирно окаченият охлаждащ блок откриват лесен достъп за проверка на флуидите. Зареждането с тях се извършва в една и съща зона, тъй като точките за пълнене са групирани. Демонтирането на обновените странични панели на двигателя не изисква използването на инструменти. Така достъпът на техниците до него е максимално улеснен.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини