СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIII, брой 4, 2016

България е победител в конкурсa ИЗОВЕР „Мулти-Комфортна Къща”

България е победител в конкурсa ИЗОВЕР „Мулти-Комфортна Къща”

Студентският архитектурен конкурс ИЗОВЕР “Мулти-Комфортна Къща” се доказа като най-големия конкурс за пасивна архитектура и мулти-комфорт в световен мащаб през последните години, включвайки над 1600 регистрирани студенти в повече от 100 университета в над 23 държавни по време на 12-тото издание, проведено през 2016 г. В рамките на 3 дни, между 25 и 28 май, Сен-Гобен ИЗОВЕР, със съдействието на Изпълнителния Комитет на гр. Брест, Френското Посолство в Беларус и националния въздушен превозвач на Беларус – Белавиа, организира 12-тото издание на международния конкурс за студенти по архитектура ИЗОВЕР „Мулти-Комфортна Къща” в гр. Минск, Беларус. Над 170 участника, студенти, преподаватели и гости присъстваха на международния финал, спонсориран от локалните партньори на Сен-Гобен – компаниите Стройфутура и Стройпартнер.

Международният конкурс, проведен за първи път в България през 2005 г., цели разпространяването на идеите за пасивна архитектура, енергийна-ефективност и нива на комфорт чрез проектите на бъдещето, базирани върху концепцията на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт.

Конкурсът е структуриран в 2 етапа: национално ниво, последвано от заключителен международен финал, в който участват победителите от всички държави. Настоящото задание за проектиране, изработено от Сен-Гобен ИЗОВЕР в тясно сътрудничество с Изпълнителния Комитет на гр. Брест, изисква от участниците да създадат общност чрез проектиране на енергийно-ефективен градоустройствен модул с жилищни функции – в рамките на бившата военна зона „Червеният Двор”, разположена в периферията на гр. Брест, Беларус. Проектите следват изискванията за устойчива архитектура в контекста на конкретното задание изработено от общината, критериите на Сен-Гобен за Мулти-Комфорт и местните климатични условия.

Първо място в конкурса тази година е за участниците от България: Радослав Тодоров, Росен Йорданов и Богдан Радичев.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини