ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина V, брой 5, септември 2011

Три метра широчина на уплътняване с вибрационния валяк за асфалт CAT CD54

Три метра широчина на уплътняване с вибрационния валяк за асфалт CAT CD54

Валякът за асфалт CAT CD54 е предпочитан най-често при строежа на магистрали, градски и междуградски пътища, алеи, промишлени обекти, летищни писти и други приложения, изискващи средна или висока производителност. Той е с работно тегло 9,5 тона и променя широчината си на уплътняване чрез двусекционните си предни и задни вибрационни барабани. Тяхното напречно изместване може да бъде регулирано до 1,3 м, с което максималната работна широчина на CD54 достига до 3 м. Така по-бързо се нанасят покритията и се минимализира рискът от загуба на топлина, преди те да бъдат обработени с валяка. Оптималната маневреност и чувствителната към съпротивлението на барабана кормилна система гарантират високите резултати на CD54 при всички видове асфалт. Независимо от вида на настилките той осигурява точната по големина сила, така че да се постигне желаната плътност, без да се наруши гладкостта на покритието.

Двигателят на CD54 е четирицилиндровият CАТ 3054C с мощност 74,5 kW (101 к.с.) при 2200 об/мин. Той няма спад на мощността при надморска височина до 3000 метра.

Оросителната система на валяка е с един воден резервоар от 750 литра и може да се използва в продължение на часове. Управлението на системата се извършва от предния контролен панел, а бутонът за задействането й се намира на лоста за движение. Двете сгъваеми стъпала от лявата страна и наличните перила облекчават достъпа за пълнене на резервоара с вода, чието ниво лесно може да се следи по всяко време както от операторското място, така и от земята. Сдвоените водни помпи на Caterpillar са едни от най-надеждните, с цялостна обшивка на електрическите кабели за защита срещу всякакви природни условия с цел предпазване от влага и корозия. Отличното пречистване на водата е постигнато чрез тройна филтрираща система.

Вибрационната система на CD54 използва двойна амплитуда и двойна честота на работа (на всяка амплитуда съответства отделна чистота). Тяхното регулиране се извършва чрез превключвателя, разположен на управляващата конзола в операторската кабина. Патентованите от Caterpillar разделени барабани (преден и заден) постигат оптимална маневреност с вътрешен радиус на завой при CD54 само от 2,8 м, без да се поврежда горещото финално асфалтово покритие. Задвижващата система на двусекционния барабан използва разпределител на дебита с електронно управление. Той следи за диференцирането на скоростите на въртене на двете половини и за балансирания въртящ момент по време на работа. Така се избягва “разкъсването” на материала при по-остро завиване на машината. Основното управление на CD54 се извършва чрез контролни устройства, разположени само на лоста за движение. Налични са три режима на кормилно управление – на предния, на задния барабан и синхронизирано и на двата. При последния режим се постига вътрешният радиус на завиване от 2,8 м за максимална маневреност на машината.

Кормилната система на CD54 комбинира електронно и хидравлично управление и е чувствителна към съпротивлението на барабана. Така операторът получава по-реалистична представа при работа в близост до вертикални препятствия – воланът се завърта по-трудно, когато барабанът срещне противодействие – характеристика, уникална за CD54.

Кабината на CD54 е остъклена от пода до тавана и видимостта от нея е без ограничения.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини