ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина V, брой 5, септември 2011

Volvo Trucks предстaвя изключително мощния камион Volvo FH16 750

Volvo Trucks предстaвя изключително мощния камион Volvo FH16 750

По повод 25-годишнината на 16-литровия двигател, Volvo Trucks пуска на пазара флагмана Volvo FH16 със 750 к.с., което отново го прави най-мощния камион в света. Освен изключителните техничеки характеристики, които му позволяват да се справя с най-тежките и сложни транспортни задачи, Vovlo FH16 750 е с горивно-ефективен двигател, без увеличение на разхода на гориво спрямо предшественика си Volvo FH16 700. Производството на новото поколение на флагмана на Volvo Trucks с по-висока мощност за европейския пазар ще започне в началото на 2012 г.

„С Volvo FH16 750 можем да предложим на клиентите си товарен автомобил с възможно най-добри технически характеристики, висока икономичност по отношение на разхода на гориво и изключително ниски вредни емисии. Той представлява една безкомпромисна комбинация, предназначена за най-тежките и сложни транспортни операции“, каза Стафан Юфорс, президент и главен изпълнителен директор на Volvo Trucks.

Новият двигател е базиран на технологията на сегашния редови шестцилиндров 16-литров дизелов двигател на Volvo Trucks, развиващ 700 к.с., с горно разположен разпределителен вал, 4 клапана на цилиндър и горивна система тип „дюза-помпа”. Той е оптимизиран да развива по-голяма мощност и въртящ момент, като разходът на гориво остава непроменен. Двигателят 750 се предлага в две версии - една за Euro 5 и друга за EEV (автомобили с подобрена екологичност) с още по-ниски нива на вредни емисии на отработени газове и твърди частици.

Системата за автоматизирана смяна на предавките на Volvo I-Shift е част от стандартното оборудване, като е модифицирана за справяне с високия въртящ момент на двигателя. Гамата на предлаганите задни мостове включва мостове за бруто тегло на композицията до 250 тона. Икономична алтернатива, предназначена за бързи международни превози, е наскоро пуснатият на пазара единичен мост RS1360.

Новият двигател със 750 к.с. развива въртящ момент от 2800 Nm при 900 об/мин., след което кривата на въртящия момент рязко се покачва и достига пиковото си ниво от 3550 Nm при 1050 об/мин., след което се задържа на едно равнище до 1400 об/мин. Това прави възможно поддържането на сравнително висока скорост дори при най-тежките изкачвания.

„С колкото повече мощност разполагате при ниски обороти, когато започвате да превозвате тежък товар, толкова по-малко е натоварването на двигателя и толкова по-икономично ще се придвижвате. Това от своя страна води до изключително добра управляемост“, казва Хайдер Вокил, продуктов мениджър във Volvo Trucks.

Volvo FH16 750 е предназначен както за наистина тежкотоварни превози, така и за операции, при които се изисква висока средна скорост на движение по пътища през хълмисти или силно хълмисти местности.

„Повечето потребители на FH16 обръщат внимание предимно на превоза на възможно най-голям товар за възможно най-кратко време. Много превозвачи обаче имат нужда от бърз превоз на ценни стоки и пресни продукти, чиято доставка трябва да бъде извършена в срок, за което се налага да бъде изминато голямо разстояние с разнообразна топография“, обяснява Вокил.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини