ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Рисайклинг България предлага иновационни машини и широкообхватни дейности

Разговор с г-н Стефан Стаменов, Управител на Рисайклинг България

Рисайклинг България предлага иновационни машини и широкообхватни дейности

Г-н Стаменов, бихте ли представили за нашите читатели по какво работите в момента?
Рисайклинг България е компания, специализирана в разработване и доставка на технологии, машини и цялостни решения в сферата на рециклирането. Най-силната референция на фирмата е Заводът за преработка на битови отпадъци край Варна. Той е дело от съвместното сътрудничество на Recycling Bulgaria и немската фирма Eggersmann Group. Заводът за преработка на твърди битови отпадъци е направен и съобразен с всички европейски изисквания и норми. Капацитетът на инсталацията е 50 т/ч. По изчисления на екоспециалистите ежедневно Варна генерира между 300 и 390 тона боклук. Заводът може да поеме сметта не само на малките общини в региона, но и на по-голямата част от Североизточна България. Актуален проект е изграждането на инсталация, която ще позволи калоричните отпадъци да се преработват в електрическа енергия. Друго актуално в момента е изграждането на инсталацията за третиране на биологичните отпадъците на София на площадка Хан Богров, което е във финален стадий. Инсталацията ще бъде готова до края на октомври. В края на годината ще започне провеждането на студени тестове. От началото на 2014 г. ще започне тестовото биологично обработване на отпадъци на площадката. Над 84% от стойността на проекта са безвъзмездно предоставени от Европейския съюз. Поради това засега не се предвижда съществено увеличение на такса битови отпадъци след пускане на завода. В момента зелените отпадъци се депонират в депото във Враждебна. Целта на общината е да се намали депонирането и тези зелени и биогенни отпадъци да бъдат компостирани. Инсталацията ще произвежда електричество и топлина, като част от тях ще бъдат използвани за нуждите на инсталацията, а голяма част е предвидена за продажба. Инсталацията е част от първия етап на проекта за интегрираната система за третиране на битовите отпадъци на Столична община.

Какви са тенденциите при съвременните технологии за третиране на отпадъци?
Твърдите битови отпадъци са важен екологичен проблем за столицата и за страната като цяло. Управлението им е сложен процес, който ако не се осъществява правилно, води до редица проблеми, произтичащи от замърсяването на основните компоненти на околната среда: въздух, води, почви, и чрез тях въздейства на качеството на живот на хората и развитието на екосистемите. През последните няколко години се наблюдана тенденция към намаляване на образуваните количества отпадъци, както за страната, така и за София. Годишното количество на натрупаните битови отпадъци за София представлява около 11% от общото количества за страната. Поради тази и други причини гледаме да се съобразяваме и следим европейските норми и изисквания в нашата област, като се спазват следните основни направления както от общините, така и от нас гражданите: предотвратяване на образуването на отпадъци; минимализиране на количеството отпадъци и особено намаляване на генерираните отпадъци с опасни свойства; повторна употреба – използване на продукти и изделия или част от тях отново за същите или други цели; рециклиране – преработване на компоненти от отпадъците за производството на същия или различен продукт; оползотворяване – извличане на полза от отпадъците чрез прилагане на специфични технологии като компостиране, получаване на енергия или прилагане на интегриран подход на третиране с цел реализиране на няколко ползи – възстановяване на суровинен и енергиен ресурс; депониране – това се прилага едва, когато са изчерпани другите възможности за третиране и няма друго подходящо решение.

В последно време все по-често общините и частните предприемачи залагат в своите програми третиране на отпадъците чрез процеса компостиране. Това е една от последните тенденции. Компостирането осигурява бързо разграждане на органичната фракция, при който процес тя се превръща в компост или компостоподобен продукт. Компостът е стабилен органичен тор, със средна до висока хранителност, който може лесно да се съхранява и реализира на пазара а компостоподобният продукт изцяло може да се ползва за рекултивация и запръстяване на стари и съществуващи депа. При този икономичен и устойчив процес се извлича енергийното съдържание на органичните остатъци и отпадъци. Прякото използване на вторичната биомаса като селскостопански тор е най-ефективно и икономичиски изгодно чрез метода на купово компостиране със специална покривна мембрана. Използването на този метод води до най-ниска себестойност на процеса, тъй като отпадат капиталните разходи за строеж на закрити халета.

Разкажете за предлаганите от Вас инсталации и машини.
Рисайклинг България, както казах, е съмременна компания, която заедно със своите партньори може да изготви цялостна инсталация или отделни възли по специфичен проект на клиента, както и да извърши преработка на съществуващи инсталации, разширяване с отделни модули, вграждане на допълнителни елементи, машини и оборудване за повишаване надеждността и ефективността на работа. В същото време ние представляваме едни от най-проспериращите фирми в нашия бранш. Това са шведски и немски производители на машини в рециклиращата индустрия и в преработката на отпадъци като: сепариране, пресяване, балиране, раздробяване, компостиране и нестандартно оборудване. Представители сме на: шведските балиращи машини Presona, Tomra, част от които са вертикалните бало преси ORWAK и съвременните и иноватвини сепаратори на Titech – оптични, инфрачервени, индукционни, рентгенови, и други. Магнитните сепаратори на Steinert – надлентови, вихротокови и магнитни барабани, шредери на Untha, мобилни и стационарни сита Terra Select както и единствените по рода си двойни барабанни сита с 3 изходни фракции. Тези пресевни инсталации също е възможно да бъдат наети под наем за определен период от време. В областта на компостирането предлагаме немските компостообръщачи Backhus, създатели на компостиращата машина като цяло. Интернационално познатите и доказали се компостообръщачи на Backhus осигуряват високо качество и ефективност, като осигуряват безопасна хигиенизация и оптимален процес на разграждане на материала. При необходимост машините могат да се оптимизират с устройство за отвиване и завиване на компостните редове, което ги прави уникални.

Като нестандартно оборудване предлагаме изработка както на отделни възли от инсталацията, така и допълнително оборудване като: перфоратори за ПЕТ бутилки, транспортьори, метални конструкции и други. Като цяло Рисайклинг България се стреми да предлага иновационни машини и широкообхватни дейности, чрез които да задоволим нуждите на нашите клиенти.

Бихте ли споделили какво Ви предстои в близък план? Какви са очакванията Ви за развитието на фирмата?
Все по-голям е интересът и усърдитето на общините да се справят с управлението на отпадъците и екологията. Те са под непрекъснат натиск за реализация на редица дейности, които целят опазването и поддържане качеството на околната среда, подобряване качеството и дела на зелените площи, поддържане в норми на параметрите на атмосферния въздух, водите и други. Все по-сериозно се работи в посока намаляване, разделно събиране и рециклиране на отпадъците и последващо компостиране. Участват в програми за изграждане на претоварни станции, регионални депа за управление на отпадъците, инсталации за сепариране и компостиране, общински центрове за рециклиране и други. Поради тази необходимост на общините от справяне с тези проблеми, ние можем да предложим и сме разработили адекватни и ефективни решения, с които малки и средни общини ще са в състояние да изпълнят заложените технологични параметри от ЕС, а от друга страна с много по-ниско капиталовложение от познатите до момента технологии.

Дейностите по събирането на битовите отпадъци, тяхното транспортиране, третиране и депониране е комунална дейност, която продължава да черпи съществена част от бюджета на общините, но на практика на всякъде в развитите държави се изпълнява на принципа на ПЧП (публично частното партньорство). В тази връзка Recycling Bulgaria се ангажира с безплатни консултации на общините във връзка с третирането на тези отпадъци и предлага възможност за проектиране и доставка на инсталации както и операторство именно в посока обклечаване на ангажиментите на една община наред с постигането на европейските норми и изисквания за третирането на отпадъци. Единственото, което се изисква от общината, е предоставянето на подходящ терен по възможност в близост до депо.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини