ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Еко Проект търси нови конкурентни предимства

Разговор с г-жа Ралица Тотева, Управител на Еко Проект

Еко Проект търси нови конкурентни предимства

Г-жо Тотева, бихте ли представили Еко Проект?
Еко Проект е компания, създадена целево в Габрово – традиционен център за производство на пластмасови изделия и най-вече на тръби. Мениджърският екип, служителите и голяма част от работниците имат многогодишен опит и познания в отрасъла. Заводът разполага с добри машини и производствени инсталации, просторни помещения и складове. Еко Проект притежава всички необходими сертификати и разрешителни за дейността и произвежданите продукти. Компанията е инициатор, учредител и член на Българската асоциация на производителите на пластмасови тръби и член на Българската Асоциация по водите.

Ние произвеждаме полиетиленови изделия за вграждане в инфраструктурното строителство - полиетиленови тръби и фасонни части за водопроводни мрежи, газопренос, напоителни системи, канализация, отводняване и дренаж, протекция на оптичен кабел, индустриални и други приложения, полиетиленови шахти и резервоари. Покриваме диаметри на произвежданите изделия ф16mm ÷1200mm, до голяма степен удовлетворяващи търсенето в страната. Въпреки високите цени на суровината от ЕС, се стараем да използваме материали само от водещите доставчици на полиетилен висока плътност- Ineos Commercial Services, Borealis, Sabik.

Как бихте коментирали състоянието на ВиК сектора и навлизането на нови технологии?
Темата за новите технологии и материали във ВиК строителството стана актуална едва през последните няколко години. Благодарение на европейското финансиране и активност в сектора, има познаване и начален интерес към използване на иновативни продукти. За пръв път в България произведохме и сертифицирахме тръби от RC /ново поколение/ полиетилен за полагане без пясъчно легло. Внедрихме в производството и многослойни полиетиленови тръби за хоризонтално сондиране и полагане в стари тръбопроводи, полиетиленови канализационни шахти и шахти за саниране на съществуващи стари такива. Ново поколение са и муфите за безизкопно саниране на канализационни системи. Всички тези нови продукти спестяват на строителите технологични етапи – изкоп и укрепване, изграждане на пясъчно легло, засипване и респективно разходите за тях, както и неудобството, причинявано на автомобилния трафик и придвижването на гражданите. Муфите за саниране на канализационни тръбопроводи са абсолютна новост в строителството, изобретена от скандинавски специалисти. Еко Проект пуска за първи път в България този продукт с висока ефективност на приложение.

Всеизвестно е, че положението на ВиК сектора е критично, каквото е и състоянието на цялата национална инфраструктура. Поради остарели и неефективни водопреносни мрежи се губят огромни количества вода, липсват достатъчно пречиствателни станции, което води до замърсяване водните басейни на страната. Много от българските градове и почти всички села нямат изградена канализация, не са ясни собствениците на язовири и съоръжения. Същите не се поддържат и застрашават живота и здравето на гражданите. Благодарение на европейското финансиране стартираха редица важни проекти, но това съвсем не е достатъчно. Изоставаме в технологично ниво спрямо останалите държави в ЕС, спешни са промените в нормативните актове, необходимо е да се инвестира в нови технологии и решения, да се замерват реално водните количества, да се ограничат кражбите, да се пази водата като национално богатство, да се ценообразува адекватно. В националната инфраструктура трябва да се влагат изключително и само качествени тръби и материали, обезпечени с гаранции от производителя, защото инфраструктура се изгражда за минимум 50 години експлоатационен срок. Необходим е и Закон за водите с ясно определена собственост на активите и отговорности към тези, които ги стопанисват.

Какви са очакванията Ви за развитието на фирмата?
В България предстои изграждане на десетки големи и малки пречиствателни станции за питейни и отпадни води, строителство на хиляди километри нови, както и подмяна на остарели канализационни и водопроводни трасета и системи. В по-голямата си част те ще бъдат изпълнени с полиетиленови тръби. ВиК е един перспективен и достатъчно обещаващ сектор, чийто пазари се разгръщат с всяка изминала година. Същевременно, броят на фирмите, предлагащи тръби и части, също се увеличава, изостря се конкуренцията. На българския пазар постоянно влизат нови участници, някои от тях с дъмпингови цени и съмнителни продукти. Еко проект търси нови конкурентни предимства и приспособяване на производството към конкретните нужди на клиентите без да прави компромиси с качеството на изделията. Реинвестициите чрез въвеждането в експлоатация на нови инсталации и машини са жизнено важни за Еко проект за подобряване и разширяване на дейността и увеличаване асортимента на собствени продукти. От ЕС закупихме машини за производство на фитинги и машини за челна заварка и заедно с останалите реализирани инвестиции подобряваме нашата конкурентоспособност. Възможността да предлагаме всички елементи за водоснабдителни и канализационни тръби ни осигурява нови клиенти, които поръчват от едно място тръби, фитинги и други материали.

Към момента осъществяваме доставки за обекти от националната и регионална инфраструктура в цялата страна за строителство и подмяна на канализация, изграждане, разширение, реконструкция и модернизации на пречиствателни съоръжения за питейни и отпадни води, реконструкция на водопроводни мрежи, рехабилитация на съществуващи водопроводи, изграждане напоителни системи, оптични трасета. Част от тях са Строителство на канализационна мрежа, ПСОВ, реконструкция на водопроводни мрежи в Община Тетевен, Провадия, Шумен, Благоевград, Сандански, Козлодуй, Роман, Димитровград, Русе, Бургас, напоителни системи в област Русе, Шумен, Бургас и Пловдив, изграждане на оптични мрежи и трасета в гр. София, Бургас, Варна, Велико Търново, Ямбол, Несебър, Плевен и др. Няма географска област в България, в която да не са положени и ефективно да се експлоатират тръби и материали, произведени от Еко Проект.

Разширяване на пазарния дял, модерна дистрибуция и непрекъснато обогатяване на продуктовия асортимент – това е задача, която решаваме с всяка вложена до момента инвестиция. В духа на повече от 100 годишната традиция на габровската индустрия, нашата цел е на пазара у нас да се предлага и потребява качествена продукция – българско производство.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини