ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Роланд Трейдинг има най‑голям успех на пазара с претоварващите машини

Разговор с г-н Херман Шмидт-Тиеде, Главен мениджър на фирмата

Роланд Трейдинг има най‑голям успех на пазара с претоварващите машини

Г-н Шмидт, бихте ли представили накратко фирма Роланд Трейдинг и дейността Ви като предсатвители на Холдинга Terex?
Роланд Трейдинг е основана през 1995 г. Започнахме с идеята да се занимаваме с внос и сервизиране на строителни машини. През 1999 г. страртирахме сътрудничество с ирландския производител на пресевни инсталации Finlay Hydrascreens и английския производител на валяци – Benford, а през 2001 г. – с немския производител на багери Atlas, които по-късно станаха част от групата Terex. Поради това и ние се насочихме към партньорство с Terex Group. През 2002 г. беше поставено началото на партньорството с немския производител на претоварващи машини Terex Fuchs, през 2004 - с английския Terex Fermec, а през 2005 с Terex Roadbuilding.

Вече над 10 години Роланд Трейдинг е представител на Terex за България, като най-голям успех бележи при претоварващите машини за рециклиране, скрап, пристанища и дърводобив.

Тази година отбелязваме 100 машини FUCHS в България и 10 години сервиз Роланд Трейдинг – TEREX.

Разкажете повече за сервизните услуги, които предлагате.
В действителност нашата преценка за сервизната дейност, и особено сега в годините на криза е, че това трябва да бъде основната дейност за фирми като нашата, за да може да се поддържа вече внесеното в България изобилие от машини. За съжаление наличната в страната техника не се уплътнява достатъчно, поради което клиентите спестяват от необходимата поддръжка в несъответствие с техническите изисквания към машините. В резултат се налага да сервизираме все по-износени и неподдържани машини с изчерпан вече ресурс.

За реализиране на една от основните ни дейности - доставка на резервни части и сервиз, разполагаме със складова и сервизна база в София, както и с мобилни сервизни групи, където работят 8 сервизни инженери. Те използват сервизни автомобили и микробуси, оборудвани с необходимия инструментариум и тест-оборудване за двигатели, хидравлика и електроника.

От 2003 година провеждаме ежегодни обучения в завода на Terex Fuchs с цел повишаване на квалификацията на нашите сервизни специалисти. Репутацията на сервиза на Роланд Трейдинг се потвърждава не само от нашите клиенти в България, но и от голямото търсене от наши клиенти в съседни страни, от територията на цяла бивша Югославия.

Представите някои нови модели от гамата на Terex, които да отговарят на съвременните изисквания за енергийна ефективност?
Една от новите разработки на Terex е Terex Fuchs MHL350 E Hybrid – колесна претоварваща машина. Собствената маса на машината е 35 тона, има работен обсег до 16 метра и е с хибридно задвижване. Сравнена със стандартния вариант, тя е с до 30% по-ефективна. Това се дължи на вложената нова система с дизелов двигател Deutz, използващ вграден мотор-генератор на мястото на маховика. По този начин двигателят подава мощност от 160KW, а вграденият мотор-генератор произвежда електричество, докато дизеловият агрегат работи. Енергията, произведена по време на спирането, се използва за зареждане на кондензаторите. В крайна сметка разходът на дизелово гориво се намалява значително, а машината е много по-пъргава. При работа с MHL350 E Hybrid на пълен капацитет вграденият към дизеловия агрегат мотор-генератор действа като електромотор и добавя допълнителни 30KW, с което общата мощност се увеличава до 190KW.

Друга машина, също с отлични характеристики по отношение икономия на енергия, е верижната претоварваща машина RHL880. Тя разполага със собствена маса от 95 тона, високоефективно електрическо задвижване с мощност 280KW, обсег 23 мeтра и видимост на оператора от височина 12 метра. RHL 880 използва електричество от мрежата, като за целта е снабдена с 70-метров кабел, който се развива и навива на специална двойна макара. Машината е високопроизводителна и е изключително подходяща за работа на пристанища.

Kак виждате бъдещото развитие на фирмата, която ръководите? Изключително сме зависими от настоящата политическа и икономическа ситуация в България. В момента клиентите ни, а те са м/у 600-700 само с TEREX машини, не могат да предприемат големи инвестиции, поради липса на дългосрочни договори за изпълнение на обекти. Едно със сигурност трябва да признаем – „The Big boom” от 2005 - 2008 год. няма да се повтори.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини