ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Екоинмат прилага иновативна екологична технология в работата си

Разговор с инж. геол. Валери Илиев, Изпълнителен директор на Екоинмат

Екоинмат прилага иновативна екологична технология в работата си

Г-н Илиев, фирма Екоинмат е специализирана в добив, преработка и доставка на строителни материали. Бихте ли споделили с нашите читатели последните проекти, по които работите и в какво се изразява Вашето участие?
От началото на това лято работим по няколко проекта, които са в района на София и строителите се обърнаха към нас като доставчици на строителни материали. Най-значимият от тези обекти е участъкът, свързващ гара „Яна” и АМ Хемус при Околовръстния път на София, чийто изпълнител е Трейс София. За този обект ние доставихме материала за износоустойчивия пласт на пътя.

Други два по-големи проекта са: довършване на рехабилитацията на пътя Петрохан-Бързия, изпълняван от Пътстройинженеринг, Монтана и рехабилитация на пътища в Област Видин, където доставяме на Пътностроителна техника, Видин материал за износоустойчивия пласт.

Освен участието ни в редица проекти от транспортната инфраструктура, работим и по проекта за Водния цикъл на Враца, където доставяме част от строителните материали на фирмите Корект, Враца и Водстрой 98.

Разкажете за прилаганата от Вас технология за преработка на строителни материали. Познати сте с това, че тя се основава на екологични принципи и е щадяща околната среда.
При минно-добивната дейност, освен извлечената руда, неминуемо се извличат скални маси, които се натрупват около рудниците. Това е отпадъкът – стерилна скална маса от минно-добивната дейност, който се натрупва в района и нарушава естествения облик на терена.

Една добра практика в това отношение, за да се предотврати вредното въздействие върху околната среда, е рекултивацията на тези терени, където след изземването на скалните маси се възстановяват естественият релеф и природните особености на дадения район. Впоследствие тези земи могат да бъдат залесени, да се изградят паркове, а защо не дори и изкуствени водни басейни, места за отдих. Има много подобни примери в световен мащаб.

В последните разяснения на Европейския съюз, във връзка с оползотворяването на скални материали, които са отпадъци от минно-добивната промишленост, Европа излезе с практиката, че най-доброто решение е тези отпадъци да се преработват и да се влагат отново в производство. Разбира се, само тези, за които това е възможно, които са стерилни, и отговарят на хигиенно-санитарните норми по отношение на тежки метали.
Бих казал, че в това отношение ние изпреварваме практиките, които Европа към момента налага, защото в нашата работа е залегнал принципът тези отпадъци от минно-добивната дейност да бъдат преработвани и да се влагат като инертен материал отново в строителството. Ние сме направили изследване на нашите скални маси и съдържанията на вредни компоненти са под нормите. Тоест, те могат да се влагат отново в строителна дейност - в пътни проекти, при основни и подосновни пластове; в изграждане на ВиК системи и редица други. Досега не сме имали забележки, че качествата на купувания от нас материал не отговарят на нормите. Спазваме всички изисквания на европейските еко-стандарти.

Бихте ли споделили някои бъдещи планове, които предвиждате в краткосрочен план?
Ние доставяме материал за нуждите на строителите, които са в близост до София, тък като транспортът на готовите фракции налага това ограничително условие заради крайната цена. Логично е, при едни и същи показатели на скалния материал, строителят да предпочете доставчик на по-близко разстояние. Затова и основните райони, където доставяме материал, са София област, Враца, Монтана, Видин, част от Плевенска област. Очакваме стартиране на някои проекти – околовръстният път на Враца, околовръстният път на Монатана, Водният цикъл на Монтана, евентуално и рехабилитация на пътната мрежа в изброените области. Така че, надяваме се и в близките години да имаме добро икономическо поведение и строителите да ни предпочетат като доставчик и партньор.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини