ЕЛ МЕДИА - направление СЕЛСКО СТОПАНСТВО ЕЛ МЕДИА - направление ЕНЕРГИЯ
ЕЛ МЕДИА - направление ИНДУСТРИЯ

ИНФРАБИЛД - Строители списание за инфраструктурно строителствогодина VII, брой 6, 2013

Ще развиваме нови технологии за ВиК сектора

Разговор с г-н Димитър Иванов, Управител на Вато БГ

Ще развиваме нови технологии за ВиК сектора

Г-н Иванов, бихте ли разказали за завода за водопроводна арматура, който открихте в края на миналата година в Казанлък?
Думата „завод” може би предизвиква различни асоциации във всеки. Аз по-скоро бих дал определението „модерно предприятие”, което работи изцяло във ВиК сектора. Като такова предприятие ние сме изцяло фокусирани върху това да повишим ефективността на ВиК мрежите с помощта на нашата дейност, продуктите, които произвеждаме и услугите, които предоставяме.

Ние сме развили гама от продукти, която вече предлагаме не само на българския пазар, но и на доста външни. Това, с което отличаваме модерното предприятие от завода е, че повечето производствени процеси за момента са изнесени навън. Нашата цел е максимално да работим с български производители и поддоставчици, въпреки че това невинаги е възможно.

Най-важната ни дейност в областта на водопроводната арматура, която произвеждаме, е свързана с оптимизация на конструкцията на продуктите. Оптимизацията е пряк резултат от работата на целия екип на Вато и най-вече на R&D центъра ни в лицето на конструкторите. Това е и основната добавена стойност, която ние предоставяме на клиентите си.

Извън производството, във Вато работим усилено и в посока намаляване на загубите на вода и подобряване на състоянието на водопреносната инфраструктура.

Това е един особено ключов момент в Източна Европа, а и не само. Водната инфраструктура е изключително скъпа и съответно нашето разбиране за това как ефективно да се управлява една водна инфраструктура има огромно значение върху нашия производствен капацитет.

Бихте ли ни разказали по-подробно за продуктите, произвеждани в завода?
В момента произвежданите продукти са спирателна и регулираща водопроводна арматура. Това са спирателни кранове от различен тип – шибърен, бътерфлай и други. В гамата ни също така има и хидравлични контролни вентили и въздушници, които произвеждаме по лиценз.

При спирателните кранове, които са по-елементарни продукти, се отличаваме с оптимизирана, олекотена конструкция, например по-малък клин при шибърния кран, с по-опростено отваряне и затваряне – неща, които се отразяват върху себестойността на продукцията и в същото време правят продукта много по-надежден. По отношение на по-сложните арматури като регулираща арматура и въздушници за сега използваме изцяло външно ноу-хау.

Интересно е да отбележа, че имаме възможностите да произвеждаме шибърни кранове с размер до 1200mm – размер, който вече реализираме на пазари като Русия, Украйна, Казахстан. Кранове от такива размери се произвеждат на много малко места в света и смятам, че е забележителен фактът, че като ново предприятие успяваме да произвеждаме такъв продукт в България.

От голямо значение за нас е качественият контрол, особено предвид това, че основните производствени процеси се извършват от подизпълнители. На първо място хората, които изпълняват входящия контрол са изключително добре обучени. Осъществявайки високо ниво на контрол ние подсигуряваме качеството за цялата продукция. При нас освен входящ контрол се извършва и последващо сглобяване на елементите и тестване на финалния продукт. Една част от тези дейности са подсигурени с автоматизирани машини по наш дизайн, при които влиянието на човешкия фактор е сведено до минимум.

По-специализирано оборудване, в което сме инвестирали, е оборудване за изпитания и настройки на хидравличните контролни вентили. Това е установка с резервоар и помпена станция, която дава възможност в реални условия да бъде изпитан един контролен вентил. С нея на първо място може да се изпита уреда след като е сглобен, а в последствие да бъдат направени и неговите настройки за входящо и изходящо налягане, такива каквито ги иска клиентът.

Какви услуги предлагате за повишаване на качеството на ВиК системите?
По същество услугите в момента, които развиваме и предлагаме, са насочени към намаляване на загубите на вода. Това означава на първо място обследване на системите, за които ползваме доста иновативни идеи и технологии, които съществуват; събиране на данни, физическите данни от мрежата за налягане, за дебит; обследване на самите мрежи и опознаване на мрежите. Това е едно поле от услуги, където, смея да твърдя, че сме едни от експертите в България. Това го правим и въобще в областта на услугите в много тясно сътрудничество с УАСГ – университетът който ни дава кадри и специалисти, с които работим. Освен събирането на данни и анализът на тези данни, предлагаме и решение за това как да бъде оптимизирано влиянието на една мрежа, как може да бъде оптимизирано управлението по отношение на дебит и налягане в системата по същия начин.

От друга страна, разработването на най-различни инструменти за анализ от наша страна, воден баланс на мрежата – неща които подпомагат на ежедневна база един ВиК оператор да следи състоянието на системата, да вижда къде се появяват проблеми, потенциални течове и загуби, които да бъдат предварително елиминирани, а не постфактум. Т.е. нашите усилия в областта на услугите са насочени точно в тази посока.

Тепърва разработваме доста неща, свързани с управление на водомерното стопанство – изключително важна тема за ВиК сектора. Наред с това имаме и доста нови промени, които предстоят, върху които ще работим.

Разработваме и най-различни ин-струменти за анализ, например Wato Balancer – инструмент за воден баланс на дадена мрежа в реално вре-ме. Това е един инструмент, които подпомага наблюдението на текущото състоянието на системата.

Занапред ще развиваме и продукти, свързани с управление на водомерното стопанство и други.

Какви са бъдещите Ви планове, подпомагащи създаването на устойчива водна инфраструктура?
Две са основните неща, който правим в тази насока. На първо място това е налагане на нашата продукция, която е с необходимото качество за изграждане на устойчива инфраструктура. Бъдейки произвеждана в България ще даде възможност за едно по-бързо и качествено обслужване.

На второ място е развитието на нови технологии, които намират или биха намерили приложение във водния сектор. Такива, които биха улеснили и подобрили ефективността на управлението на мрежите. Съществуват много нови технологии, които не са намерили приложение във водния сектор, но ние смятаме, че можем да сме активен участник в процеса на интегрирането им.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на Списание ИНФРАБИЛД

още в рубриката

Новини