СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

ФЕЕВИ финансира училища и детски градини в Стара Загора, съвместно с Международен Фонд Козлодуй

ФЕЕВИ финансира училища и детски градини в Стара Загора, съвместно с Международен Фонд Козлодуй

В Община Стара Загора приключват енергийно ефективните реконструкции в V-то ОУ „Митьо Станев", СОУ „Максим Горки" и в детските градини „Светулка" и „Мир". Проектите са финансирани от Международен Фонд Козлодуй, съвместно с Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници“.

Енергийно-ефективните мерки, включват подмяна на съществуваща дограма, полагане на фасадна топлоизолация и топлоизолация на покриви. Ползите от проектите са намаляване на разходите за електричество и отопление и спестяване на вредни емисии парникови газове. Очакваните спестявания на енергия от четирите проекта възлиза на 1 780,44 МWh/ год. топлинна енергия от природен газ, а спестените емисии се очаква да бъдат 491 тона CO2 екв./годишно. Очаква се значително повишаване комфорта и създаване на по-добри условия за обучение. Същевременно, изпълнението на проектите ще позволи сградите да получат сертификати за енергийни характеристики с клас на енергопотребление, съответстващ на нормативните изисквания за енергийна ефективност.

Вече 8 години Фонд „Енергийна ефективност и възобновяеми източници” успешно финансира проекти за енергийна ефективност на общини, търговски дружества, болници и университети. Основната цел на ФЕЕВИ е да подпомага енергийно ефективни инвестиции и проекти за енергийна ефективност в България. От началото на дейността си до момента, ФЕЕВИ има подписани 160 договора за кредит, осигуряващи финансиране на инвестиционни проекти на обща стойност 64,8 млн. лв., а общият размер на кредитите е 43,9 млн.лв. Към настоящия момента са сключени 29 споразумения за гарантиране на вземания по ЕСКО договори и 3 броя частични кредитни гаранции.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини