СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Volkswagen представи изцяло новия Golf Variant

Volkswagen представи изцяло новия Golf Variant

Многофункционалният автомобил е базиран на Golf седмо поколение и оползотворява всички технологии и предимства на модулната концепция MQB. А това означава: понижено тегло (до 105 кг по-лек), оптимизирано багажно отделение (100 литра повече пространство при изправени седалки и 125 – при сгънати), по-прецизни пропорции, нови системи за безопасност и удобство, нови бензинови и дизелови двигатели (до 15% повече енергийна ефективност). Автомобилът вече се произвежда в Германия, което позволява много по-кратки срокове за доставка.

Новият Golf Variant за пръв път е стандартно оборудван с електронен блокаж на диференциала XDS+, който прецизира управлението на автомобила в завои. Също за първи път новото комби може да се поръча с адаптивна система за електронно регулиране на окачването DDC (Dynamic Drive Control) и възможност за избиране режима на шофиране. Водачът определя чрез натискане на бутон дали да се движи по-комфортно или по-спортно. В комбинация с DDC това дава възможност за избор и на екологичен или индивидуален профил на шофиране.

Новоразработени бензинови (TSI) и дизелови (TDI) двигатели се използват в новия Golf Variant. Всичките седем двигателя, които са на пазара от август (мощността им варира от 63 кВт/ 85 к.с. до 110 кВт/150 к.с.), са стандартно оборудвани със система старт-стоп и рекуперация на спирачната енергия (преобразуват кинетичната енергия в електрическа). Ще се предлагат 5- и 6-степенни механични скоростни кутии; пет от двигателите ще могат да се комбинират с 6- и 7-степенни автоматични трансмисии DSG. Два от дизеловите двигателя ще са достъпни с перманентно задвижване на четирите колела 4MOTION като допълнително оборудване. Предстои въвеждането и на двигател на работа с природен газ.

Новите бензинови двигатели (TSI, серия АЕ211) се предлагат в следните мощности: 63 кВт/85 к.с., 77 кВт/105 к.с., 90 кВт/122 к.с. и 103 кВт/140 к.с. И четирите двигателя са високо енергийно ефективни. Новите дизелови двигатели (TDI, серия ЕА288) задвижват новия Golf Variant изключително ефективно. Мощността им варира от 66 кВт/90 к.с. през 77 кВт/105 к.с. до 110 кВт/150 к.с. при най-мощната топ версия. При 66 кВт и при 77 кВт TDI двигатели с ръчни скоростни кутии е изчислен разход на гориво от 3,9 л/100км. При 110 кВт е 4,2 л/100 км. 100 литра повече място за товар.

Естествено, най-силната дисциплина за Golf Variant е неговата комбинативност. Товарният му обем, който се е увеличил от 505 на 605 литра (натоварен до ръба на задните облегалки), показва, че Volkswagen предлага много щедро място за багаж дори и при пет души в автомобила. Когато е натоварен до предните облегалки и до тавана, капацитетът се увеличава до 1620 литра (при 1495 литра при предишния модел).

Комбито сега се предлага с особено нисък товарен ръб и регулируем по височина под на багажното отделение, благодарение на които в него могат да бъдат натоварени удобно дори тежки предмети.

Комбинация от полезни допълнителни екстри предлага пакетът „Комфорт”. Той включва двузонален климатроник, с който водачът и пътникът до него могат да настройват температурата индивидуално, мултифункционален кожен волан и кожена ръкохватка на скоростния лост, преден и заден парк-пилот с акустичен сигнал, автоматично спускане на дясното външно огледало, автоматично затъмняване на вътрешното огледало за обратно виждане, автоматично включване на фаровете с механична функция "Coming home" и автоматична функция "Leaving home", сензор за дъжд.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини