СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Енергоефективни продуктови групи на SCHÜCO

Енергоефективни продуктови групи на SCHÜCO

Разнообразни са възможностите за постигане на значителни икономии в потреблението на енергия и увеличаване на комфорта у дома и на работното място. Продуктите, които ни помагат да бъдем енергоефективни, бихме могли да класифицираме в две основни групи, а именно така наречените Е-продукти и Е2-продукти. Нека направим един по-общ обзор на двете групи:

SCHÜCO група Е
Под група „Е” разбираме всички елементи, благодарение на които се изразходва по-малко енергия. В тази група попадат конструктивни елементи, които са високо изолирани и се характеризират с оптимални показатели на топлопреминаване, като например профили за прозорци и врати. На пазара се предлагат множество системи, които според степента на клиентските изисквания и предвидения бюджет могат да предложат оптималното решение, като във всеки случай се запазват основните критерии за плътност и дълготрайност на елементите за дълъг период на експлоатация.

В тази група попадат и различните видове слънцезащита, които заемат ключово място в стремежа да се предотврати прегряване на сградите, като едновременно с това се запазва възможността от пропускане на дневна светлина в помещенията и се намалява нуждата от изкуствена светлина на електрически лампи. Слънцезащитните устройства попадат едновременно и в следващата група, а именно:

SCHÜCO група Е2
В група „Е2” попадат всички конструктивни елементи, които позволяват да ползваме безплатна енергия от заобикалящата ни среда. На първо място в това отношение стои използването на слънчевата енергия. Разумният начин да я ползваме се състои в това да предвидим целесъобразна слънцезащита, която зимно време пропуска желаното количество слънчева топлина и светлина, а лятно време гарантира прохлада в жилището. На второ място може да се спомене естествената прозоречна вентилация за климатизиране на помещенията, нощно охлаждане, прозоречни уреди за рекуперация на топлина и други аксесоари, позволяващи да се възползваме от ресурсите на околната среда. В група Е2 попадат и активните системи, като например фотоволтаични клетки, които се интегрират в стъклото и служат за производство на електричество и едновременно осигуряват частична слънцезащита. Не на последно място трябва да се споменат възможностите за автоматизация на всичките изброени възможности, за да може да работят в оптимален режим дори и без персонално управление.

Когато човек осъзнае възможностите, които се откриват пред него, и едновременно си даде сметка за загубите, които понася, когато не отделя необходимото внимание на гореизброените аспекти, тогава вече се отваря възможност за консултация от страна на специалистите, която не е ръководена от търговски, а от клиентски интерес.

Tемата за енергийната ефективност e изключително актуална и от съществено значение. Тя представя един нов поглед върху влиянието и комфорта, които добре изпълнените разнообразни решения могат да предоставят.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини