СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Rеnault направи премиера на изцяло новата си гама камиони на Пловдивския панаир

Rеnault направи премиера на изцяло новата си гама камиони на Пловдивския панаир

Само няколко месеца след световната премиера, Renault Trucks представи изцяло новата си гама камиони у нас в рамките на тазгодишния Международен технически панаир в Пловдив. Всички товарни автомобили са оборудвани с новите двигатели Евро 6 на компанията. Те се предлагат в четири сегмента: T – за транспорт на дълги и средни разстояния; D – за дистрибуция; K и C – за строителството и транспортни задачи извън пътя.

Събитието е уникално за автомобилната индустрия, защото за първи път производител обновява наведнъж пълната си гама от камиони. В проекта са инвестирани 2 млрд. евро от Volvo Group, част от която е Renault Trucks. Разработката на новите модели е отнела седем години, като в целия процес от самото му начало до финалните изпитвания са участвали пряко 50 от ключовите клиенти на компанията.

За обновяването на пълната гама камиони Renault Trucks провежда най-мащабната до момента програма за изпитвания, като всички камиони са тествани както при лабораторни, така и при реални условия.

Основен фокус при разработването на всички нови модели във всички гами е намаляването на разхода на гориво и повишаване на ефективността. С въвеждането на различните модификации на новите Eвро 6 двигатели средното спестяване може да достигне 5%. Подобрената аеродинамика в дизайна също допринася за това. Увеличеният наклон на предното стъкло и други оптимизации намаляват съпротивлението с 12 процента. За намаляване на разхода допринася и модернизираната автоматизирана скоростна кутия Optidriver, като при моделите от гама Т има възможност за активация на специалния нов режим Eco и функцията Eco Cruise Control. Това променя стратегията за смяна на скоростите, като основен приоритет е икономията на гориво. Новите камиони на Renault Trucks за международен транспорт и дистрибуция се произвеждат с готовност за връзка с интелигентната софтуерна система Optifuel за наблюдение и анализ на горивната консумация. Комбинирано с обучение за водачите, тези решения намаляват разходите на целия автопарк на клиентите с до 15%. Така собствениците на фирми за международен транспорт например могат да спестят до 5000 евро годишно на товарен автомобил.

При всички нови камиони е търсено оптимално съотношение между разход и мощност, между собствено тегло и полезен товар.

Характерната радиаторна решетка с формата на буквата “π”, е една от запазените марки на новия екстериор на пълната гама на Renault Trucks, която гарантира, че камионите ще бъдат разпознати и запомнени веднага. Кабината на новите товарни автомобили на Renault Trucks за превоз на дълги разстояния и строителни дейности предлага на водачите по-просторен интериор и по-висок комфорт. Една от отличителните черти е 7-инчов дисплей в центъра на новото ергономично арматурно табло. В новите камиони от пълната гама са заложени и редица удобства, съобразени със специфичните изисквания на шофьорите при извършване на различни дейности.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини