СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина X, брой 7, 2013

Успешно премина II-та Международна конференция за фасаден инженеринг на ЕТЕМ

Успешно премина II-та Международна конференция за фасаден инженеринг на ЕТЕМ

На 13-ти октомври приключи втората Международна конференция за фасаден инженеринг, чийто домакин беше ЕТЕМ. Партньори на събитието бяха фирми Agrob Buchtal, Akzo Nobel, CCS и Elval Colour. Тази година аудиторията наброяваше повече от 250 души. Гости на събитието бяха както от България, така и от Германия, Русия, Румъния, Гърция, Украйна, Сърбия и др.

Лектори на форума бяха проф. Улрих Кнаак, инж. Даниел Пфанер и арх. инж. Абдулмаджид Каранух.

Проф. Кнаак - преподавател по Проектиране на конструкции в ТУ Delft - Холандия и по Проектиране и Конструкции в Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur at the Hochschule OWL в Германия, направи презентация на тема „Фасадите на бъдещето“, като не пропусна да направи и академичен преглед на различните видове фасади.

Темата на инж. Пфанер беше Form and Perform - фасаден инженеринг в устойчиви времена. Той проследи изискванията, на които трябва да отговарят сградните обвивки, като представи на аудиторията част от проектите, по които е работил, с техническите параметри на фасадните им системи. Инж. Даниел Пфанер е партньор/изпълнителен директор, както и ръководител на отдел Фасаден дизайн в Bollinger + Grohman Ingenieure, Германия. Работил е за Bilfinger Berger и Philipp Holzmann AG Contracting Company.

Арх. инж. Абдулмаджид Каранух е познат на българската публика от организирания от ЕТЕМ симпозиум „Алуминий и стъкло“ през 2012 год. в Сандански. От тази година той е директор на отдел Фасади в Ramboll Group-Middle East, партньор и член на отдел R&D в Лондонския офис на архитектурно бюро Aedas. Той сподели богатия си опит, натрупан при участието му в разработване на различни международни проекти, като обърна внимание на някои моменти, които могат да компрометират функциите на фасадата.

Инж. Венета Новакова – директор R&D ЕТЕМ Груп, изнесе презентация на тема „Фасадни концепции ЕТЕМ”. Тя представи част от висококачествените продукти на ЕТЕМ, с които може да се постигне енергийна ефективност на сградите. Специално внимание беше отделено на елементна фасада E99. Специфичните детайли на проекта, повишените конструктивни изисквания, потребността от енергийна ефективност и изборът на троен стъклопакет довеждат до решение за проектиране на специална система Е99 за най-високата сграда в България. Тя е с високи технически показатели и с минимално неблагоприятно въздействие върху околната среда. Фасадата се характеризира с ниска стойност на коефициента на топлопреминаване, която се постига както чрез висококачествената система от алуминиеви профили на ЕТЕМ, така и благодарение на избора на троен стъклопакет. Благодарение на ниската си рефлексия и високата си пропускливост на светлина фасадата има приятен естествен изглед.

На следващия ден след конференцията се организира посещение на сградите Капитал Форт и кулите на Софарма, с цел да се видят използваните решения на място. Кратки презентации за обектите бяха изнесени от техните архитекти - арх. Ангел Захариев и арх. Димитър Паскалев.

Голям интерес предизвика организираното за първи път в България, съвместно с RAMBOLL GROUP, двудневно обучение на тема „Фасаден инженеринг - концепции, типове фасади и експлоатационни характеристики, пълен работен цикъл от избора на фасада до изпълнение на обекта“ с лектор арх. инж. Абдулмаджид Каранух. Основната му цел бе да извади участниците от зоната им на комфорт и да провокира работа в екип. На участниците - разделени в три групи - архитекти, инженери, търговци, и разпределени в работни екипи, бяха поставени практически задачи, които трябваше да се решат от различните екипи. След това се обсъждаха конкретните решения, като по време на обсъжданията се стигаше до конструктивни спорове и разпалени дискусии.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини