СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 6, 2017

Иновативни соларни щори, които генерират енергия

Иновативни соларни щори, които генерират енергия

Щорите осигуряват комфорт и прохлада в помещенията, предпазвайки ги от навлизането на слънчевите лъчи. Но дали тази тяхна функция не може да се окаже и полезна в друга посока? А именно в пестенето на енергия. Соларните щори (Solar Gaps) са иновативна разработка, дело на изобретателя Евген Ерик, които генерират енергия и спестяват до 70% от сметките за ток. Конструирани са конвенционалните щори с ламели и изглеждат по същия начин, с тази разлика, че в ламелите има вградени соларни клетки. По този начин те автоматично превръщат прозорците в соларни панели, генериращи енергия за нуждите на домакинството или работата в офиса. Щорите се изработват от слънчеви клетки от SunPower и са с 25 години живот. Външната им част е изработена от алуминий. Могат да пработят в широк диапазон от климатични условия и температури.

Интелигентните щори се контролират автоматично и проследяват слънцето през целия ден, променяйки ъгъла на ламелите така, че да могат да генерират енергия от слънцето, с която да захранват различни уреди в дома или офиса. "Прекарах един ден навън, в полята сред слънчогледите, и ги наблюдавах как променят разположението на цветовете, следвайки слънцето. След това направих проучване и изследване, което доказа, че соларните модули, въпреки че са най-евтините сред останалите енергийни източници, са най-ефективните", споделя изобретателят на соларните щори. Ерик пренася своите наблюдения и проучвания за поведението на слънчогледите, създавайки аналогично действие при щорите, които да саморегулират движенията спрямо слънцето.

Щорите са изключително ефективни – могат да генерират 100W-150W възобновяема енергия от квадратен метър прозорец – достатъчно да захрани 30 LED осветителни крушки или три лаптопа.

Освен, че генерират енергия, щорите допринасят и за допълнителни енергийни спестявания, тъй като засенчвайки дома или офиса, намаляват разходите за охлаждане с около 80%.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини