СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XIV, брой 6, 2017

Дренажни системи Nophadrain за изграждане на паркинг-покриви

Дренажни системи Nophadrain за изграждане на паркинг-покриви

Пътните и паркинг настилки от различни типове паважи и плочи са подложени на изключително високи механични натоварвания и на прякото въздействие на неблагоприятни атмосферни условия. Липсата на подходяща система за дрениране води до задържане на водата в структурата на настилката, причинявайки нежелани въздействия и ефекти като изсоляване, влажни петна, почерняване и проникване на плевели, деформиране, след което неизбежно следва напукване и разрушаване.

Системите Nophadrain Parking Deck позволяват безпроблемно изграждане на паркинг зони върху покривни конструкции. Паркинг-покривите лесно се съчетават с интензивна растителност, като по този начин се сливат безпроблемно в околната среда и създават нови възможности за оптимално използване на наличното пространство. Изключително високата якост на натиск на системите Nophadrain Parking Deck ги прави подходящи не само за трафик на леки коли (клас 2 на натоварване), но и за достъп на тежкотоварни и аварийни автомобили (клас 3 на натоварване). Ядрото на системите Nophadrain Parking Deck са дренажните композити ND 620 (за леки автомобили) или ND 620hd (за тежкотоварни автомобили), като и двата елемента притежават висока якост на натиск – съответно 900kN/m2 и 1 100kN/m2. Тези дренажни композити предотвратяват натрупването на хидростатично налягане върху хидроизолационната мембрана, като в комбинация със слоя за защита и приплъзване ND TSF-100, я предпазват от статични и динамични натоварвания, предавани от горните слоеве на системата. Дренажните композити ND 620/ND 620hd представляват стабилна и трайна основа за паркинг настилките, като осигуряват отлично оттичане на водата от подложните слоеве и предотвратяват замръзването и разрушаването им.

Системите Nophadrain Parking Deck са преминали успешно продължителни тестове за динамично натоварване в Техническия университет в Мюнхен, Германия.

Прелисти броя

още в рубриката

Новини