СТРОИТЕЛИ - строителна техника, материали, технологии, инструментигодина XII, брой 4, 2015

Винербергер чества 10 години успешно присъствие на българския пазар

Винербергер чества 10 години успешно присъствие на българския пазар

На 28.05.2015 Винербергер чества своя 10 годишен юбилей в България. Поредица от активности и събития бележат годишнината. На организираната по повода пресконференция, представител на централата на Винербергер в Австрия г-н Мартин Каза - ръководител направление Керамични строителни материали за Европа, направи кратка историческа разходка в 200 годишната история на компанията и представи актуална информация за групата, обединяваща производства на керамични блокове, керемиди, павета и тръбни системи. Той изтъкна положителния отпечатък на дейността на компанията в социален, екологичен и икономически аспект. Със своите над 200 завода в 30 държави Винербергер осигурява близо 15 000 работни места. През 2014 г. с продуктите на компанията са изградени близо 150 000 къщи и сгради по света, около 250 000 покрива и 13 милиона квадратни метра настилки, прокарани са близо половин милион тръби. Г-н Каза презентира и уникалната концепция на Винербергер за т.н. „Керамична къща е4“, проект, който предстои да бъде реализиран и у нас.

Търговският директор на местното дружество - г-н Цанко Миланов, разказа накратко за пътя, извървян от българския екип. През 2005 г. дружеството започва с внос на стоки от Румъния и Унгария. Година по-късно, компанията придобива завода в Луковит, където започва мащабна програма за модернизация. През 2007 г. компанията пуска сертифицирана продукция в България, а 2008 вече е пазарен лидер и обръща фокуса си към тухлите Поротерм. „За 10 години, Винербергер успя от непозната марка да се превърне в пазарен лидер на градивата в България. Достигнахме над 1500 строителни фирми и 800 различни населени места. С нашите керамични блокове бяха построени над 80 000 жилища. За да бъдем близо до клиентите, търговските ни представители изминаха 36 пъти обиколката на Земята. С гордост можем да кажем, че преобразихме пазара на стени в България!”, сподели той.

Г-жа Антонина Андреева, техническият директор на българското подразделение, сподели информация относно екологичността на производството и как то позволява на компанията да води отговорна към природата политика. Благодарение на внедрената система за употреба на многократни палета за всичките 10 години присъствие в България са съхранени 160 декара гори, а високотехнологичното производство и екологичното гориво, използвано за изпичане на тухлите – природният газ, са спестили на природата 20 000 т. вредни емисии въглероден диоксид.

Накрая управителят и финансов директор на фирмата – г-н Атанас Буглов, представи кратък финансов обзор за компанията, а също така разясни основните стълбове на цялостната корпоративна социална политика на Групата Винербергер и нейното проявление в България. То включва не само подкрепа на обществено значими каузи, но и цялостно отговорно отношение на един пазарен лидер като Винербергер, а именно екологично производство, устойчиви и иновативни продукти, грижа за служителите и техните семейства, страст и лична ангажираност на всеки един представител на фирмата. Една от последните инициативи, които компанията подкрепя активно, е каузата на фондация Стъпка за невидимите деца на България и сдружение Тацитус, сформирали наскоро сдружението Аутизъм днес. За тази кауза Винербергер дарява строителните материали като тухли и керемиди, необходими за реконструкцията на новопридобитата от Софийска община сграда в кв. Горубляне.

„Със своето поведение и постигнати резултати през тези 10 години Винербергер доказа, че гледа сериозно и дългосрочно на българския пазар, бидейки отговорен участник в икономическия и обществен живот у нас.“ – завърши г-н Буглов.

Прелисти броя

  • Прелисти този брой на списание СТРОИТЕЛИ

още в рубриката

Новини